Logo website company
Home Genealogie Contact

Artikelen familie Osnabrugge

VAN OSENBRUGGEN-VAN OSNABRUGGE

Afbeelding Familie Osnabrugge

Inleiding

Deze genealogie begint met Bernt Hendricksz, wonend in Rijswijk (Betuwe). Hij is overleden vóór 1658, want zijn weduwe hertrouwde 14-2-1658.
Daar de doopboeken van Rijswijk beginnen met 1638, is zijn doop niet te vinden, althans niet in Rijswijk. Zijn zoon Hendrik Berntz, tr. er 10-4-1659 Teuntje Gijsberts. Ook zijn doop valt waarschijnlijk vóór 1638.

De kinderen van Hendrik Berntz nemen omstreeks 1700 allen de naam Van Osenbruggen, Van Osnabrugge, Van Ossenbrugge aan, hiermee waarschijnlijk de herkomst (Westfalen) van het geslacht aangevend.
De oudste leden van dit geslacht trouwden met min of meer gegoede dochters uit de streek van Rijswijk. Het bezit van boomgaarden, dikwijls geërfd van de familie van de vrouw, wijst erop, dat fruitteelt de voornaamste bron van hun bestaan vormde in het laatst van de 17e en het begin van de 18e eeuw. Ook nu nog woont in Rijswijk een fruitkweker Van Osenbruggen.
Een handicap bij het onderzoek is een hiaat in de doop- en trouwboeken van Rijswijk van 1687 tot 1695. Uit het vierde geslacht gaat Hendrik Willems van Osnabrugge geb. circa 1694 naar Scherpenzeel. Daar blijven zijn nakomelingen in de Gelderse Vallei. Ook nu wonen daar, in Scherpenzeel, Renswoude of Woudenberg, nog Osnabrugges.