Logo website company
Home Genealogie Contact

Artikelen familie Eerelman

Otto Eerelman

Afbeelding Otto Eerelman

Otto Eerelman (Groningen, 23 maart 1839 – aldaar, 3 oktober 1926) was een kunstschilder, etser en lithograaf die vooral bekend geworden is dankzij zijn natuurgetrouwe schetsen en schilderijen van honden en paarden. Ook vervaardigde hij als hofschilder diverse portretten van Prinses Wilhelmina in haar jonge jaren en later als Koningin.


Levensloop
Eerelman was een zoon van Samuel Eerelman, koster van de A-kerk, en Cornelisje Pluimpker. Al van jongs af bedreven als tekenaar koos Otto Eerelman tegen de zin van zijn ouders in voor een leven als kunstenaar en begon zijn studie in 1860 aan de Academie Minerva te Groningen. Nadat hij die in 1863 had afgesloten besloot hij om zijn studies in 1864 nog een jaar voort te zetten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en vanaf 1865 nog enige tijd op het atelier van Lourens Alma Tadema (die later beroemd zou worden als 'Sir' Lawrence Alma-Tadema).

Otto Eerelman hield open atelier

Afbeelding Otto Eerelman

Otto Eerelman

hield ‘open atelier’ in café op Grote Markt

door Beno Hofman

Toen Eerelman in 1920 in opdracht van de gemeente Groningen een groot schilderij van de paardenkeuring had gemaakt, werd het doek twee dagen voor het raam van een café op de Grote Markt tentoongesteld alvorens het naar de trouwzaal van het Groningse stadhuis verhuisde.

Otto Eerelman wordt in 1839 in de Gelkingestraat geboren als zoon van Samuel Eerelman en zijn vrouw Cornelske Pluimker. Eerelman sr. is aanvankelijk net als zijn vader wolkammer, maar wordt koster bij de A-kerk.

Het gezin verhuist naar het Stalstraatje en daarna naar het achterhuis van het Soephuis. Otto heeft even een jonger broertje, maar door diens vroege overlijden is hij spoedig weer enig kind.

In zijn jeugd is Otto Eerelman veel ziek, waardoor hij enige tijd ‘huisleerling’ is. Als Eerelman wel naar school kan, demonstreert hij zijn tekentalent door karikaturen te maken van de onderwijzers.